een kleine selectie tangomuziek

Hier vind je een selectie van bijzondere orkestopnamen.
We hebben wat bijzondere fragmenten voor je bij elkaar gezet, uit verschillende tijden, maar vaak uit de 'epoca de oro', de gouden tijd van de tango, de jaren 40 van de vorige eeuw.

Angel d'Agostino, samen met de zanger Angel Vargas
'La Orquesta de los Angeles' genoemd - 'Het orkest van de Engelen'
Luister en kijk naar Tres Esquinas door Angel D’Agostino en Angel Vargas, en je begrijpt waarom :-)

Juan D'Arienzo, geliefd bij veel dansers om zijn strakke ritmes.
Bijnaam: 'El Rey del Compas'- 'De Koning van de Beat'
Juan D'Arienzo heeft meer dan 1000 nummers opgenomen

Rodolfo Biagi, eerst pianist bij Juan D'Arienzo,begon in 1938 zijn eigen orkest.
Een mooie mix van dynamische en lyrische elementen

Miguel Calo, een orkest dat gekenmerkt wordt door zijn zeer elegante klank
De combinatie met de zanger Raul Beron was van uitzonderlijke klasse

Francisco Canaro, topscorer wat aantallen opnamen betreft. Het orkest had filialen in Europa en Japan. In onze tijd spreken zijn walsen en milonga's veel dansers het meeste aan

Osvaldo Pugliese: veel orkesten van nu spelen in de stijl van Osvaldo Pugliese, en ook bij dansers is de muziek van Osvaldo Pugliese zeer geliefd

Carlos di Sarli, ook al een geschiedenis van bijna 40 jaar in de muziek.
In zijn laatste periode is de muziek extreem langzaam en slepend

Ricardo Tanturi. Het orkest van Ricardo Tanturi is onlosmakelijk verbonden met 2 zangers, die elk hun eigen fanclub hebben:
Alberto Castillo, de gynaecoloog-zanger, de zanger van de '100 barrios portenos' en
Enrique Campos, beroemd om zijn frasering en melodieuze manier van zingen

Anibal Troilo: groot bandoneonist en vernieuwer van de tango. Een van zijn orrkestleden uit zijn vroege periode: Astor Piazzolla ! Bijnaam van Anibal Troilo: Pichuco

Enrique Rodriguez: een orkest dat ook zeer bekend was om zijn "otros ritmos": ( weense ) walsen, pasodobles enz. Maar ook de tango's zijn niet te versmaden !

Pedro Laurenz, groot bandonenist, met een orkest met een heel eigen klank

Astor Piazzolla: de bandoneonist en componist die de tango opnieuw introduceerde in het westen.
Maar in de klassieke milongas ( salons ) van Buenos Aires wordt zijn muziek niet gedraaid: te avantgardistisch.
Sommige dansers in ArgentiniÎ vinden zelfs dat hij de tango meer kwaad dan goed heeft gedaan.
Maar in Europa, en in salons waar meer jongeren komen, is Piazzolla niet taboe

Luister en kijk hier naar een fragment van een interview met Astor Piazzolla, waarin hij vertelt over de betekenis van de tango voor de mens. Nieuwsgierig geworden ? Luister dan verderop naar een uitgebreid interview met Astor Piazzolla in twee delen, uit 1989

Nog een bijzonder nummer van Piazzolla: een gedicht van Jorge Luis Borges, zang door Edmundo Rivero, muziek Astor Piazzolla. Wil je liever de tekst alleen, gelezen door Borges zelf ? Klik dan hier
Thema's van het gedicht: mes, duel. eergevoel, de stoutmoedigheid en onverschilligheid voor de dood die Borges bij de gaucho en zijn stadse variant, de compadre, waarnam

De beroemdste tangozanger is ongetwijfeld Carlos Gardel, in 1935 tragisch omgekomen bij een vliegtuigongeluk toen hij op toernee was in Colombia.
Op de muziek van Carlos Gardel wordt in Buenos Aires nooit gedanst.
Een klassieke uitspraak van sommigen bij het beluisteren van zijn platen: "Hij zingt nog elke dag beter ! "

Twee absolute grootheden in de tango samen, in het Teatro Colon, met de tango Mano a Mano: Osvaldo Pugliese en Roberto Goyeneche, de zanger met zand in zijn keel: Garganta con Arena

'Siga el baile', een 'candombe' door nogmaals Alberto Castillo. De candombe is van oorsprong muziek en dans van de afstammelingen van Afrikaanse negerslaven in de Rio de la Plata. We vinden hem in aangepaste vorm terug in de wereld van de tangomuziek.

Nog een fenomeen: Hugo Diaz, vooral bekend al vertolker van folklore zoals zambas en chacareras, was een autodidact op de mondharmonica.
Die harmonica was het enige stukje speelgoed dat hij in zijn arme kinderjaren had. Van de opnamen die Hugo Diaz heeft gemaakt met tango's wordt gezegd dat ze al improviserend in één keer op de plaat zijn gezet.
Hier de tango " Volvió una noche", een tango gecomponeerd door Carlos Gardel in 1935

Een zanger die we hier niet buiten beschouwing willen laten: weliswaar geen tango, maar wel milongas. Hoewel: ook daar niet de milonga zoals we die in de 'milongas' ofwel 'salons' horen, maar de milonga campera, de volksmuziek van ver vóórdat de tango zijn intrede deed: verhalen en liederen gezongen door de 'payadores', de troubadours van Argentinië. Atahualpa Yupanqui was in Europa al bij zeer velen bekend in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw. In Frankrijk is in de jaren 80 een schitterende cd-box met 5 cd's uitgebracht met muziek van Don Atahualpa. Luister en kijk naar dit fragment met meer dan een kwart miljoen hits in Youtube !

Ook in de 21e eeuw zijn veel orkesten actief, sommige in de klassieke traditie, andere die radicaal andere wegen zoeken.

Enkele voorbeelden:

Sans Souci ( stijl Miguel Calo )

Fernandez Fierro ( stijl Osvaldo Pugliese )

Bajofondo ( neotango )

Gotan Project ( neotango )

Tanghetto ( electronische tango )

Juan Carlos Cacéres, een geval apart; hier met een van zijn meest populaire nummers: 'Tango Negro', een candombe

Op www.tangoplaylist.com een groot aantal nummers waarvan je de eerste halve minuut kunt beluisteren. Handig als je op zoek bent naar net dat ene wat was dat nummer nou ook al weer...
dj

Globaal kun je stellen dat de mooiste klassieke tango's waarop je prettig kunt dansen gespeeld zijn door de volgende orkesten ( in willekeurige volgorde ! )

Carlos Di Sarli
Juan D'Arienzo