De laatste jaren zijn er nogal wat films verschenen waarin de Argentijnse Tango een hoofdrol speelt.
Tangoschool Amsterdam Club de Tango presenteert een overzicht met bijzondere fragmenten waarin de Argentijnse Tango wordt gedanst

De volledige versie van Tango Bar, met Engelse ondertiteling. Een film van Marcos Zurinaga, gemaakt in 1987, kort na de militaire dictatuur.
Ricardo en Antonio hebben een Tango Bar, waar ze een muzikale geschiedenis van de Tango presenteren. Antonio ( de beroemde zanger, bandoneonspeler en componist Ruben Juarez ) is na de dictatuur teruggekeerd naar Buenos Aires, en ontdekt dat Ricardo inmiddels iets heeft met zijn vriendin Elena.
Een film tegen de achtergrond van de 'vuile oorlog', maar vol zang en dans, en met een memorable scene in een milonga ( ( 1.04.35 )

Shall we dance ?
Met Ricard Gere en Jennifer Lopez. Voor de liefhebbers: deze film is een Amerikaanse remake van een Japanse film; "Shall we dansu ?" ( Shall we ダンス? ) , gemaakt in 1996 door Masayuki Suo. In dit fragment een tango van Gotan Project. Jennifer Lopez is de strenge juf die Richard Gere met enkele korte bevelen een hele choreografie laat dansen: "Don't say anything, and don't think. Don't move, unless you feel it"

Assassination Tango ( 2002 )
Van en met Robert Duvall. Robert Duvall speelt een Amerikaanse huurmoordenaar die in Buenos Aires één van de generaals komt liquideren van de "Guerra Sucia' , de Vuile Oorlog die tussen 1976 en 1983 aan meer dan 30.000 mensen het leven kostte. Robert Duvall is zelf een fanatieke tangodanser, en in zijn cast koos hij dan ook niet voor de minste dansers en danseressen: Pablo Verón, Javier en Geraldine, Maria Nieves, om maar een paar namen te noemen.
Hier een paar mooie dansfragmenten

Geraldine Rojas en Pablo Verón

Geraldine als docente met Javier als leerling :-)

Tango (1998 )
Van Carlos Saura
Hier een fragment met Juan Carlos Copes met zijn dochter

The Tango Lesson ( 1997 )

Van en met Sally Potter, die een affaire krijgt met Pablo Verón die slecht afloopt.
Ook met Gustavo Naveira en Fabian Salas

True Lies ( 1994 )
Een Tango gedanst door Arnold Schwarzenegger en Jamie Lee Curtis. Kitsch, maar wel leuke kitsch !

Scent of a Woman ( 1992
)
Een beroemde scene met Al Pacino, die als blinde een tango danst op de tango 'Por una cabeza'

Naked Tango ( 1990 )

Van Leonard Schrader
Een duistere film over een meisje dat onder valse voorwendselen naar Buenos Aires wordt gelokt en daar gedwongen in de prostitutie belandt.
Met Vincent D'Onofrio, Mathilda May en Fernando Rey
In de verhalen over de oorsprong van de Tango wordt vaak genoemd dat de Tango in de bordelen is ontstaan, maar minder vaak wordt verwezen naar de georganiseerde criminaliteit die met de slavinnenhandel was verbonden. In tangoteksten is het hoertje in de goot wel een terugkerend thema. Voor de geïnteresseerde Spaanssprekende bezoeker van deze site verwijzen we graag naar een goede historische roman over dit onderwerp: El Infierno Prometido door Elsa Drucaroff

Tango Bar ( 1988 )
Van Marcos Zurinaga
met Raul Julia, Valeria Lynch en Rúben Juárez
Over de Tango, met op de achtergrond de dictatuur van de Vuile Oorlog.
Met een uiterst elegante danscene

Sur ( 1988 )
Een beroemde Argentijnse film van Fernando Solanas, met muziek van Astor Piazzolla en zang van Roberto Goyeneche. Over een man die de gevangenis verlaat na de militaire dictatuur, en die 's nachts door Buenos Aires rondzwerft, en die zich afvraagt hoe hij zijn leven weer kan oppikken.
Niet op DVD verkrijgbaar, maar op Youtube ( voor zolang als het duurt....) in 12 delen te bekijken, met ondertiteling !
Hier deel 1
sur

Le Bal ( Ettore Scola ) ( 1983 )
Geen Argentijnse Tango ( wel een echte Nedertango van onze eigen Malando ), maar we konden het niet laten toch een fragment van deze film te plaatsen. Een film zonder één gesproken woord, met in de hoofdrol een balzaal, met een ontwikkeling van 50 jaar dans. Degenen die regelmatig een salon bezoeken zullen zeker bepaalde types herkennen :-)
De film is in uitstekende kwaliteit te bestellen bij Amazon of bij Ebay !