De geschiedenis van de Argentijnse Tango in videobeelden

De laatste jaren is het aantal filmpjes met Argentijnse Tango op Youtube explosief gestegen; de teller staat nu op ruim 300.000 !
Tangoschool Amsterdam Club de Tango presenteert je een interessante selectie

In 2008 en 2009 presenteerde Osvaldo Rivas een serie van 30 televisieprogramma's gewijd aan de tango, 'Entre nosotros', met soms bijzondere zang- en dansoptredens. Hier tref je één voorbeeld aan ( aflevering 6 ), de andere afleveringen vind je eenvoudig via Youtube. In deze aflevering bijvoorbeeld een mooi dansoptreden op 'Ella es así' van Edgardo Donato door Fatima en Diego

Tango, Baile Nuestro is een documentaire van Jorge Zanada uit 1988. Hier in 2 delen te zien. Ook interessant als je geen Spaans spreekt !

deel 2

Uit de periode vóór 1980 is relatief weinig beschikbaar: in Argentijnse speelfilms komt soms een dansfragment voor, en ook in televisieprogramma's is wel aandacht aan de dans besteed, maar het aantal opnamen is eigenlijk schandalig gering.....

Een van de alleroudste opnamen van een tangodans: Rudolph Valentino in 'The Four Horsemen of the Apocalypse' uit 1921.
Uiteraard een stomme film, hier gecombineerd met een heel foute Cumparsita ( want accordeon, en niet de bandoneon ), maar wat geeft het ?

Het beroemdste danspaar uit de jaren 30, El Cachafaz en Carmencita Calderon, in de film 'Tango' uit 1933

Dezelfde Carmencita Calderon, bij een feest ter gelegenheid van haar 100e verjaardag !

een fragment met dans uit de film Tango Bar met Carlos Gardel uit 1935

In de volgende fragmenten zie je een aantal beroemde dansers uit de periode 1940-1980.
De dansers zijn afkomstig uit de wijken Matadero - Flores - Floresta - Villa Urquiza - Centro van Buenos Aires.
Je ziet o.a.
Raúl Bravo en Haydée
Antonio Todaro en Tití (zijn dochter)
Pedro Villafañe en Alejandra
Kalisay en Tita
Oscar en Beatriz
Omar Boragno en Marta
El Lecherito en Isabel
Fame en zijn partner
Fulto en zijn partner
Hector Ruso en zijn vrouw
Arturito en zijn vrouw
Carlos "Petroleo" en Alejandra
Virulazo en Elvira
Miguel Balmaceda en zijn vrouw
Roberto en Angelica
Molina en Teresa
Cocco en Mercedes
Chamorro en zijn partner
Coco en Betty
Rocha en Delia
Pedro en Chola

Vooral Antonio Todaro is voor Nederlanders interessant: eind jaren '80 behoorde hij, samen met Pepito Avellaneda, tot de eerste Argentijnse maestro's die in Amsterdam les kwamen geven

deel2

deel 3

Hier een fragment van een lesvideo van de beroemde Pepito Avellaneda, die eind jaren 80 de oudste garde dansers in Nederland nog les heeft gegeven. Zijn specialiteit was de milonga

Een beroemd fragment van Antonio Todaro met zijn dochter. Video's van optredens met Antonio Todaro zijn schaars; samen met Pepito Avellaneda staat Antonio Todaro aan de wieg van de Tango in Nederland

Naar de moderne tijd, vanaf 1990. Er wordt veel nagedacht over techniek, en de dans wint in souplesse, zachtheid in omarming, én in variatie in vormen.
Naast de 'baile de salón', het sociale dansen in de milonga, is er ook steeds meer belangstelling voor technieken die eigenlijk meer voor het podium zijn bedoeld, de 'tango fantasia'. In de traditionele milonga's in Buenos Aires zul je geen hoge boleo's tegenkomen, en als je ze toch maakt val je uit de toon, en oogst je echt geen respect ! Maar ook in Buenos Aires vind je tegenwoordig plekken waar je rustig mag keten !

Geen film, maar radio. Een uniek interview met Astor Piazzolla, van bijna 90 minuten, in het Engels, waarin Piazzolla op een uiterst geestige manier vertelt over de tango en zijn 'diabolic, paranaoid' instrument, de bandoneon. Astor Piazzolla vertelt in dit interview niet alleen over de haat die hij ontmoet, over zijn relatie met Anibal Troilo en Jorge Luis Borges, maar hij laat ook veel voorbeelden op zijn bandoneon horen, van kerkmuziek tot zijn eigen nieuwe sound. Zeer de moeite waard !

deel 2

( bron: http://www.archive.org )

Een onvergetelijk paar: Rodolfo en Maria Cieri, die begin jaren '90 een aantal keren les hebben gegeven bij El Gancho in Utrecht.. Ze laten zien dat de 'canyengue' niet een folkloristisch dansje is, maar dat het een stijl is waarin improvisatie zijn plek heeft. Daarnaast zie je in dit fragment de beroemdste tangodanseres van de oude garde: Carmencita Calderon

Een interessant optreden van Miguel Angel Zotto met Milena Plebs, opgenomen in de Jordaan in Amsterdam, begin jaren '90

Veel gekopieerd maar nooit geëvenaard: Javier en Geradine, volgens velen het mooiste danspaar van de laatste decennia; helaas niet meer samen..
Hier met het de tango Poema van Francisco Canaro

In het volgende fragment danst Carlos Gavito het laatste optreden vóór zijn overlijden in 2005, met de danseres van de eeuw: Geraldine Rojas

Een van de beste milongadansers van de afgelopen 20 jaar was ongetwijfeld Omar Vegas ( overleden in 2008 )
Hier een flitsend optreden met Karina Romero in 2005

Chicho Frumboli, een danser met geniale momenten, in een optreden met Juana in 2008

Op 10 januari 2010 overleed Osvaldo Zotto, een van de meest gerespecteerde dansers van Buenos Aires, en inspiratiebron voor heel veel dansers over de hele wereld
Hier een optreden uit 1997 met Lorena Ermocida in Club Almagro, que ya no está

Een zeer interessant dans- én lespaar: Gustavo Naveira en Giselle Anne, hier met een wat ongebruikelijk optreden.
Gustavo en Giselle Anne bevinden zich al 20 jaar in de voorhoede van de vernieuwers van de Argentijnse Tango: ze combineren perfecte techniek met moderne elementen, en ze laten goed zien dat flitsende figuren toch heel zacht uitgevoerd kunnen worden

De Argentijnse Tango heeft ook zijn invloed op het moderne ballet.
Julio Bocca uit Argentinië laat in zijn balletten goed zien waar zijn roots liggen !

Nog meer video's ? Bezoek ons kanaal op Youtube:
tango-amsterdam-youtube