DJRemi_010707

Op 9 februari 2008 overleed Remi Kooij, de eerste en naar eigen zeggen enige echte Tango-DJ die Nederland ooit heeft gekend.
Hoewel enige overdrijving hem niet vreemd was, zit er veel waars in wat Remi zei.
In de tweede helft van de jaren 80, een tijd waarin de tango ook in Argentinië nog een stuk minder populair was dan nu, in de tijd dat in Nederland Tango bijna uitsluitend nog synoniem was met Malando, ging Remi naar Buenos Aires, en begon hij fanatiek alle muziek te verzamelen die hij kon vinden.
78-toerenplaten, LP' s, cassettebandjes, boeken over tangomuziek: honderden kilo's sleepte hij de oceaan over.

Uiterst systematisch ging Remi zijn collectie beschrijven en, voor die tijd zeer revolutionair, digitaliseren.
Als eerste kwam Remi in de jaren 90 in de gestaag groeiende tangoscene met zelfgebakken cd' s en minidiscs, en hij was de meestgevraagde DJ van Nederland en omstreken.
Zijn kennis van de muziek was fenomenaal; als er ergens een nummer werd gedraaid wist hij niet alleen het orkest te noemen, maar ook de zanger, de componist, de naam van de tekstschrijver en meestal ook het jaar van verschijnen. Daarnaast had hij altijd een schat aan anecdotes over het orkest en de zanger. Een tweede DJ met dezelfde kennis moet nog gevonden worden !

Als hommage aan Remi, om inzicht te geven in zijn collectie, en om andere muziekliefhebbers op het spoor te zetten van tangomuziek, zal Amsterdam Club de Tango de komende tijd alle discografieën van Remi hier publiceren.