handige tips voor reizigers naar Buenos Aires

Ga je voor het eerst zelf naar Buenos Aires om te ervaren hoe de tango daar beleefd wordt ? Dan vind je hier informatie die van pas kan komen.

Als je naar Buenos Aires bent geweest, en je hebt nog meer nuttige tips of adviezen: mail ze de webmaster op
amsterdamclubdetango@gmail.com , en we voegen je tips graag toe ( met of zonder vermelding van je naam )
 
geldzaken
 
De munteenheid is de PESO: $ of AR$.  1 peso = 100 centavos

Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 pesos.
Er zijn munten van 5, 10, 25, 50 en 100 centavos ( dat is dus 1 peso )
Tot “de crisis” ( december 2001 ) was de waarde van de peso gelijk aan die van de Amerikaanse dollar. Sindsdien wisselt de waarde. 
Globaal: 1€ = AR$ 4,90 Voor de precieze huidige koers klik
hier
Met Nederlandse pasjes kun je bij geldautomaten van banken gemakkelijk geld opnemen. Kosten € 1,80 per keer. Doe dat bij voorkeur overdag…
Vaak staat er politie op wacht voor de bank.
Wissel grote biljetten door ermee te betalen in restaurants en grote winkels.
Betaal je taxi en milongas zoveel mogelijk met klein geld. Van taxi’s wordt beweerd  dat ze graag vals geld teruggeven.
Biljetten worden door Argentijnen goed gecontroleerd op echtheid: watermerk, lichtgevende streep, kleurverschil bedrag.
Bedelaars vragen “una moneda, por favor “, wat kleingeld alstublieft. Besef: er is veel armoede in Argentinië
tango-Amsterdam-geld-ArgentinieĢˆ
   
vervoer
 
De bus: el colectivo

Er zijn meer dan 100 buslijnen, die dag en nacht rijden; ‘s nachts alleen minder frequent. Betalen doe je in een automaat achter de bestuurder. De automaat accepteert alleen muntjes, geeft wel wisselgeld retour. Prijs per rit: 80 centavos. Ga je met z’n tweeën: zeg tegen de chauffeur “dos por ochenta” en je krijgt na inworp van 1 peso 60 één biljetje voor 2 personen.

De metro: de subte
Er zijn 4 lijnen, die rijden van 5 uur ‘s ochtends tot tegen 11 uur ‘s avonds. Prijs van 1 ticket ( “viaje” ) is 70 centavos. Je kunt ook kaartjes kopen van 2 of 10 viajes, die je dan 2 of 10 keer kunt gebruiken. Met 1 kaartje kun je zo lang onder de grond blijven als je wilt. Metrotreinen rijden links. Dat komt doordat het de Engelsen zijn die het net hebben aangelegd.
 
De taxi

In BsAs rijden tussen de 35.000 en 40.000 taxi’s rond. Starttarief $2,60. Prijs wordt berekend naar afstand, en in geringere mate naar de tijd die je in de taxi zit.In principe: 13 ct per 100m. Geef aan naar welke straathoek je wilt gaan: “Corrientes y Callao” bijvoorbeeld, of zeg in welk stuk van de straat je wilt zijn: “Corrientes entre Callao y Riobamba”. Alleen als je naar vergelegen milongas gaat, zoals Sunderland, La Baldosa of Sin Rumbo zul je meer dan 10 pesos kwijt zijn.  Er zijn 3 soorten taxi’s: taxis, radiotaxi’s en remises. Radiotaxi’s zijn herkenbaar doordat er ‘radiotaxi’ op staat. Er zijn meer dan 100 verschillende ondernemingen met radiotaxi’s. Je kunt ze telefonisch bestellen, ze komen je dan ophalen. Maar natuurlijk kun je ze ook op straat aanhouden. Als je wilt geven ze de rit dan door aan de centrale. Het is verstandig je rit een beetje te plannen, zodat je enigszins door hebt of de chauffeur goed rijdt. Als je een klein beetje blijk geeft van kennis van het Spaans, en van de stad, zal je niet veel gebeuren. Men zegt dat het het veiligst radiotaxi’s te nemen, maar ook gewone taxi’s worden bestuurd door goudeerlijke chauffeurs, die een praatje zeer op prijs stellen. ‘Remises’ zijn taxi’s die niet als taxi herkenbaar zijn. Het is geen gek idee om bij aankomst op het vliegveld een remise te nemen bij 1 van de standjes die je in de aankomsthal aantreft. Je wordt dan voor een vast bedrag van $50 naar je hotel/appartement gebracht. Terug kost het $38. Een fooitje wordt zeer op prijs gesteld. Betaal niet met groot geld.

Om de weg te vinden: koop een 'Guia-T'; je kunt kiezen van minipocket tot telefoonboekformaat. Straten per stadsdeel, bus- en metrolijnen

bellen en mailen
 
Mailen kun je in “locutorios”, die je op elke straathoek vindt, voor een zeer gering bedrag. Met een abonnement vaak het handigst, en goedkoper. Voor een paar pesos kun je dan vele uren  internetten.


Bellen: de telefoonnummers in BsAs hebben 8 cijfers. Het is handig om voor milongas te reserveren. Je hebt dan in elk geval een tafel, als je boft zelfs aan de dansvloer. Bellen kan bij openbare telefoons, bij kleine winkeltjes aan straat, en ook in bovengenoemde locutorios. Om te bellen met Nederland: koop een Carta Internacional de llamada directa. Bij allerlei kiosken en kleine winkeltjes te koop. Voor een kaart van 10 pesos kun je bijna een uur bellen.
 
 
winkelen  
 
Buenos Aires heeft veel luxe winkelcentra en winkelstraten.

Straten: Florida, Avenida Santa Fé
Winkelcentra: Abasto ( Corrientes y Azuchena, metro Gardel ), Bullrich ( bij Retiro ), Alto Palermo ( bij Avenida Santa Fé, metro Alto Palermo ), Galeria Güemes ( Florida ), Galeria Pacifico ( Florida )
CD’s vind je voor weinig geld op Florida en Lavalle en omgeving, en op Corrientes, met name het stuk tussen de Obelisk en Callao. Ook in de zijstraten vind je hier en daar wat muziekwinkels. Grootste winkel: Zivals ( hoek Corrientes en Callao )

Ga zeker ook een keer kijken bij 'Club de Tango' op Parana 123, op enkele minuten lopen van de Obelisk. De winkel is opgezet door Oscar Himschoot, kleinzoon van een Nederlandse immigrant. Hij kende ( hij is enkele jaren gelden overleden ) nog een paar stevige vloeken in het Nederlands. In zijn winkel, nu geleid door zijn kleindochter, vind je een bijzondere collectie cd's, boeken, affiches,bladmuziek. Neem een ID mee, want anders kom je moeilijk langs de portier. 
tango-Amsterdam-Club-de-Tango-Oscar-Himschoot

Schoenen:                                                                                                            l
DE place to be: ( ladies only ): Comme Il Faut                                                   
Zie verder de Tangauta en B.A.Tango  

milongas en tango
 
Er zijn meer milongas in Buenos Aires dan je in een paar weken kunt bezoeken.

Of je een milonga leuk zult vinden hangt mede af van je verwachtingen: ga je met een partner en heb je niet zo een grote behoefte met anderen te dansen, of wil je dat juist wel..
Argentijnse mannen dansen graag met buitenlandse vrouwen. Argentijnse vrouwen zijn vaak wat kritischer.
Cabezeo: het uitnodigen dmv blikken. Je ziet ook mannen op vrouwen afstappen om ze ten dans te vragen. Omgekeerd niet.
Milongas die je zeker een keer moet bezoeken:
(Confiteria) La Ideal
Canning
Sunderland
La Estrella/La Viruta ( is dezelfde plek; waren vroeger 2 verschillende milongas )
El Beso
El Arranque ( matinee, vanaf 16.00 uur ) / La Argentina
Niño Bien ( donderdag )
Catedral ( dinsdag )
tango Amsterdam-Buenos Aires | La Argentina | El Arranque
matinee El Arranque
 
Er zijn 2 ( gratis ) tangotijdschriften:

El Tangauta
B.A. Tango. De laatste bestaat uit een dun blad met artikelen en wat reclame, en een klein boekje met adressen en tijden.
Het is handig deze bladen naast elkaar te gebruiken: ze vullen elkaar goed aan.
Het is soms niet eenvoudig die bladen te bemachtigen. Je maakt een goede kans bij el Arranque, en bij de schoenenwinkel van Comme Il Faut ligt ook altijd een stapel.
Hier kun je in elk geval de digitale versie van de Tangauta downloaden; je moet je wel even op de site van de Tangauta registreren
205-Tapahome

Tips van internetters:
* De wijk San Telmo. Is altijd geweldig, maar vooral op zondag met de rommelmarkt en live tango-orkesten op straat.

* Buiten BsAs, bij mooi weer. Ga een dag of wat naar Tigre, in het noorden
van de Capital Federal (=BsAs), uurtje rijden. Bootje varen in de rivierdelta, heel ontspannend.

* Witte tijgers in de dierentuin, shoppen in Galerias Pacifico, Mercado de
Abasto of op de Corrientes. Vele parken in BsAs.

* Overnachten: sla Hotel Victoria over, tenzij voor de nostalgie en vele
andere tangodansers. Er zijn tig (tango-)guesthouses in BsAs (in Recoleta en San Telmo) die schoner, ruimer en comfortabeler zijn en qua prijs even betaalbaar. Vooral als je langer blijft. Of logeer bij iemand!

* Eten/drinken: je ontkomt niet aan het vlees. Meestal gegrild of gebakken.
Je bent pas echt bij de Argentijnen geweest, als je een 'asado' (= grote BBQ-party met misselijkmakend veel vlees) hebt meegemaakt. Maar het vlees is wel veel lekkerder dan in NL! Verder pizza's, simpele salades of empanadas zijn goed voor lunch (12.00-16.00u). Veel zoete broodjes/patisserie, 'dulce de leche' (soort karamel) in alle varianten, 'alfajores' (koekjes), 'mate' ( soort bittere opwekkende kruidenthee; volksbezigheid) en cafe con leches voor ontbijt of tussendoor. Eten kun je de gehele dag en nacht, hoewel er minder beschikbaar is van 16.00-19.00u vanwege de overgang van lunch naar avondeten. Avondeten vanaf 22.00u. Je went er zo aan, als je de siesta in je dagritme meeneemt.
tango argentino amsterdam matetango amsterdam buenos aires mate
Mate is de naam van de blaadjes, en ook van de drinkbeker, bijna altijd gemaakt van een kalebas, die soms met zwaar zilver wordt bewerkt.
Je drinkt mate met een rietje, een 'bombilla' , van roestvrij staal of ook van zilver. Je kunt een aantal malen opnieuw heet water toevoegen, en de mate gaat rond wanneer je in gezelschap bent: dus niet ieder zijn eigen beker, en het is not done om de bombilla af te vegen voordat je een hijs neemt.

* Tangodansers hebben het vaak over Desnivel (San Telmo) als restaurant om te eten. Maar Desnivel is vrij vertaald: Geen Stijl en dat geldt in alles in dit restaurant. Maar het is een belevenis! Echter voor een in alles kwalitatief beter alternatief: 300 meter verderop bij het park Lezama, Restaurant Lezama, echte bediening en goed eten.

* Weg uit BsAs: Busstation Retiro; elke dag; heel comfy touringcars voor de
lange afstanden overal in Argentinie; goedkoper en luxueuzer, dan vliegen zelfs; wel reserveren! Vliegen: via binnenlandse luchthaven Aeroparque Jorge Newbery: prijzen zijn vergelijkbaar met lowcostvliegmaatschappijen in Europa.

* Mobiele telefoon: ze werken met een 1900Mhz-netwerk. Dus met een tribandtoestel ben je bereikbaar. Maar ja, wie wil dat zijn daar?
 
* Als je even rust wilt kun je naar ecoparque Costanera Sur gaan. Ligt aan de Rio de la Plata nog achter Puerto Madero. Ongelooflijk wat je daar aan natuur vindt (heel veel vogels, hagedissen, beverratten etc.), met bezoekerscentrum (aan de ZO ingang). De noordwest ingang is ter hoogte van Av. Cordoba. Gratis en vlak bij het centrum. Ik vind het veel ontspannender dan Tigre. Natuurlijk ook veel minder glamourous. CD's zijn echt goedkoop, zelfs internationale pop is relatief goedkoop. Als je mate wilt leren drinken doe dat dan liefst als je iets vermoeiends doet, bijvoorbeeld een lange reis. Smaak wordt vergeleken met 'het leegdrinken van een gebruikte asbak', maar het is eigenlijk erg lekker en opwekkend. De mate gaat rond in een groep mensen. Vraag en kijk hoe je drinkt (niet gaan roeren met het metalen rietje, de bombilla!!). Vraag niet om een eigen bombilla (ja echt, het gebeurt!!). Als je de mate teruggeeft om bij te vullen, zeg dan niet 'gracias'. Gracias betekent dat je verder niet meer hoeft. Beter is in die situatie: 'bueno'.
 
* Gran Café Tortoni (aan de Avenida de Mayo): heerlijke plek om te
lunchen, aan de bar kun je naar de lokale uitkrantjes, zoals BA Tango vragen. Boven het café zit overigens de Academia Nacional del Tango.

* Recoleta en Chacarita: een beetje morbide, maar deze
begraafplaatsen zijn oases van rust in het hectische centrum van BA. In La Chacarita vind je het graf van Carlos Gardel. Ontroerend om te zien dat bijna 70 jaar na zijn dood nog steeds mensen de moeite nemen om verse bloemen op zijn graf te zetten en een sigaartje tussen de vingers van zijn standbeeld te stoppen. Laat overigens aan een willekeurige porteño merken dat je weet wie Carlitos is en je wordt beurs geknuffeld.

* Tigre: vanaf het station Retiro kun je de trein naar dit plaatsje
aan de delta van de Paraná nemen. Stap voor het laatste stuk over op de speciale toeristentrein, daarmee kun je onbeperkt in de plaatsjes onderweg stoppen en weer verder reizen. Zoek een paar leuke haltes uit en loop dan voorbij de obligate boetiekjes rond het station de dorpjes in. Een van de haltes ligt direct aan de oever van de Paraná, met een beetje geluk kun je daar de zon zien ondergaan boven BA.

* De havenwijk Caminito in La Boca moet je gezien hebben al was het
maar om anderen te kunnen vertellen wat voor vreselijke toeristenval het is. De rivier de Riachuelo is er zo vervuild dat zelfs niet- christenen over het water kunnen lopen. De wijk La Boca zelf is erg grimmig, een van de weinige plaatsen in BA waar ik me niet op mijn gemak heb gevoeld. Neem een taxi of de bus en stap niet uit onderweg.

* Mijd de overprijsde tango arrangementen die tour operators je
proberen aan te smeren maar zoek zelf iets uit. Ik heb zelf bijvoorbeeld een schitterende show van Miguel Angel Zotto gezien door een klein theater aan de Avenida Corrientes binnen te lopen en een kaartje te kopen voor drie keer niks.

* - Leuke milonga voor niet-tangodansers: Ideal (op donderdag, als ik me
niet vergis). In de tangauta, het gratis tangomaandblad van BsAs dat op veel touristische plekken te vinden is, staat het adres. Live muziek en optreden in mooie, ouderwetse zaal met hoge pilaren enzo. Als je een tafeltje wilt moet je reserveren en op tijd komen

een zeer korte woordenlijst

Spaans-Nederlandsprimer piso
eerste verdieping
A nombre de quien ?
Op naam van wie ?
acá
hier
americano
grote koffie
anoche
gisterenavond
agua sin/con gas
water zonder/met koolzuur
ayer
gisteren
barato
goedkoop
barabaro
geweldig, te gek
cafe con leche
koffie verkeerd
cafe cortado
koffie met weinig melk
cafe solo
espresso
caro
duur
cerca de la pista
dicht bij de dansvloer
chau, suerte
tot ziens en de mazzel
colectivo, el
stadsbus
como no !
natuurlijk !
cuadra, una
een blok huizen = 100 nrs
disculpe !
sorry !
el cuero
leer
el taco
de hak
el zapato
de schoen
esta noche
vanavond
feo
lelijk, vies
hora de pico
spitsuur
hoy
vandaag
la cuenta, por favor
de rekening svp
la gamuza
suede
la llave
de sleutel
mañana por la mañana
morgenochtend
mañana
morgen
manteca
boter
mas o menos
min of meer
una medialuna
croissantje
mozo
ober
muy amable
heel vriendelijk van u
pedir
bestellen
perdón
sorry !
permiso
mag ik even passeren
platos caseros
gerechten van het huis
por allá
die kant op
reservar una mesa
een tafel reserveren
rico
lekker
temprano
vroeg
una botella de cerveza
een fles bier
tarde
laat

Nederlands-Spaans


eerste verdieping
primer piso
Op naam van wie ?
A nombre de quien ?
hier
acá
grote koffie
americano
gisterenavond
anoche
water zonder/met koolzuur
agua sin/con gas
gisteren
ayer
goedkoop
barato
geweldig, te gek
barabaro
koffie verkeerd
cafe con leche
koffie met weinig melk
cafe cortado
espresso
cafe solo
duur
caro
dicht bij de dansvloer
cerca de la pista
tot ziens en de mazzel
chau, suerte
stadsbus
colectivo, el
natuurlijk !
como no !
een blok huizen = 100 nrs
cuadra, una
sorry !
disculpe !
leer
el cuero
de hak
el taco
de schoen
el zapato
vanavond
esta noche
lelijk, vies
feo
spitsuur
hora de pico
vandaag
hoy
de rekening svp
la cuenta, por favor
suede
la gamuza
de sleutel
la llave
morgenochtend
mañana por la mañana
morgen
mañana
boter
manteca
min of meer
mas o menos
croissantje
una medialuna
ober
mozo
heel vriendelijk van u
muy amable
bestellen
pedir
sorry !
perdón
mag ik even passeren
permiso
gerechten van het huis
platos caseros
die kant op
por allá
een tafel reserveren
reservar una mesa
lekker
rico
vroeg
temprano
een fles bier
una botella de cerveza
laat
tarde